Historie

Back to homepage

De oprichters van Dartli, Gerard Beukers en zijn vrouw Greet, zochten in 1968 voor hun op 1 april begonnen reproductiebedrijf naar een vlotte naam. Beetje Italiaans. Beetje frivool. Beetje kunstenaarsachtig. Maar ook heel herkenbaar aan de telefoon. Die naam werd Dartli, een afkorting van de architecten lichtdrukkerij.

Ze vonden een mooie ruimte voor hun eerste vestiging: het souterrain van de Rijnstraat 240 in Amsterdam. Een prachtplek, want tegelijk goed betaalbaar en goed bereikbaar voor de cliënten. Die wisten de weg naar de actieve ondernemers snel te vinden. En blijvend. Want van meet af aan vormde de persoonlijke benadering het uitgangspunt in het handelen van Gerard en Greet Beukers.

Het voornaamste product heette toen nog ‘lichtdruk’. Een fotografisch proces met als eindproduct reusachtige vellen blauw papier met ragfijne witte lijntjes erop, dat bij de meesten bekend was als een blauwdruk. Een goede lichtdrukker was een ambachtsman die de fijnste details in de tekening wist te behouden. Architecten en bouwkundigen vertrouwden op de precisie van de Dartli-teams.

Redelijk snel bleek de overname van collega-bedrijf Delfland BV (van het Delflandplein) een aantrekkelijke groeimogelijkheid. De firmanaam werd Dartli-Delfland. Na Gerard’s veel te vroege overlijden trad Greet’s broer Theo van der Wielen toe tot de directie. Samen bouwden ze gestaag voort aan een alsmaar vernieuwend machinepark. Om op elke vestiging de maximale dienstverlening te kunnen bieden, kozen Greet en Theo ervoor om alle locaties te voorzien van dezelfde uitgebreide collectie reprografische apparatuur. Maar meer nog investeerden ze in duurzame relaties met de klanten.
Dartli heeft nooit stil gezeten. In Amsterdam waren er vestigingen op de Singel, de Hartenstraat, het Delflandplein – later Hageland en nu IJburg. Amstelveen had haar eigen Dartli-stek en ook in Lelystad en Almere-Haven waren er Dartli vestigingen, maar die laatste twee bundelden hun krachten in het in eigen beheer gebouwde bedrijfspand in Almere-Stad.

En altijd volgden de relaties hun reprografische leverancier trouw. Maar misschien kwam het ook wel doordat Dartli al heel snel het halen en brengen er als dienstverlening bij deed.

Reproduceren met een duidelijk extra in de vorm van service inspireerde Theo tot de vondst van het woord ‘Reprovider’. Nog altijd een treffende term voor de kernactiviteit van Dartli.

In  2001 kreeg Dartli de kans een kleine reprograaf over te nemen in Amersfoort. Sindsdien zijn we de eerste triple A repro in Nederland. Amsterdam, Almere, Amersfoort!

Pas in 2002 verhuisde de vestiging Rijnstraat naar een bovengrondse werkplek aan de overkant. En in 2003 veranderde de naam terug naar Dartli, op het Delflandplein was toen al geen vestiging meer en niemand begreep die vreemde dubbele naam.

In de jaren 90 kwam de nieuwe generatie het bedrijf in. Joke, schoondochter van Greet, en Arjan, zoon van Theo, kwamen de gelederen versterken. Daar was alle reden toe, want Greet en Theo namen stilletjes afscheid. Het harde werken had lang genoeg geduurd.

Joke en Arjan voerden gezamenlijk de directie en veranderden de naam in Dartli Print & Repro. De twee directeuren zijn nicht en neef van elkaar. Een mooiere voorzetting van een bedrijfstraditie is bijna niet denkbaar. Dartli is gestart als familiebedrijf, en is dat gebleven.

In 2014 heeft Arjan afscheid genomen, Joke voert de directie nu alleen. De Rijnstraat sloot in 2013 om op IJburg een grote, goed uitgeruste print-provider te kunnen realiseren.