Specificaties per product

Back to homepage

Aanleverspecificaties

Let op dat je bestand klopt. Het is zonde als je er achteraf achterkomt dat je bestand niet voldeed aan de volgende voorwaarden:

Tip: Laat altijd even door iemand anders uw bestand controleren op taalfouten. 4 ogen zien meer dan 2!

Voorkant en achterkant in 1 bestand

en voorkant en achterkant in 1 bestand uploaden? Dit kan lastig zijn. Op internet zijn verschillende programma’s beschikbaar om dit te doen. Bijvoorbeeld deze PDF merger. Simpel, gratis, online en snel! Je kan hiermee eenvoudig pagina’s samenvoegen tot 1 pdf bestand. Tip:controleer alle pagina’s nog even goed na gebruik.

Lettercontouren

Verlooptinten en transparanties kunnen bij het drukken problemen veroorzaken. Het is verstandig deze te rasteren of af te vlakken. Aanleveren met transparanties of verlooptinten is voor eigen risico.

Lijnen

Lijnen mogen niet dunner zijn dan 0,25 pt. Negatieve lijnen moeten tenminste een dikte van 0,5 pt. hebben.

Afloop

Het is belangrijk dat het drukwerk netjes op het beeld gesneden kan worden, zonder dat er een witrand ontstaat. Zorg altijd voor: 3 mm afloop rondom het document.

Tekstmarge

Plaats teksten niet dichter dan 3 mm op de snijrand. Dit voorkomt dat je tekst te dicht op de snijrand komt of eventueel afgesneden wordt. Als je een kader gebruikt in jouw ontwerp, raden wij je aan dit met een minimale marge van 3mm te ontwerpen. Kaders met een marge kleiner dan 3mm kunnen na het snijden resulteren in verschillende breedtes van het kader.

De juiste resolutie

Het is belangrijk dat het ontwerp wordt aangeleverd in de juiste resolutie. De term resolutie omschrijft de scherpte of gedetailleerdheid van een afbeelding. De scherpte wordt uitgebeeld in ‘dpi’ (dots per inch), oftewel het aantal pixels per vierkante inch. Afbeeldingen die je op internet tegenkomt hebben bijna altijd een resolutie van 72 dpi, terwijl voor drukwerk een minimum van 300 dpi vereist is.

Lever je bestand goed aan: PDF, bij voorkeur Certified PDF bestand (compatible met Acrobat 4 / PDF 1.3) Dartli adviseert gebruik te maken van grafische programma’s zoals Adobe Indesign, Adobe Photoshop of Adobe Illustrator. Deze programma’s zijn specifiek gericht naar opmaak. Darti is niet aansprakelijk voor fout aangeleverde bestanden. Zie hiervoor ook onze algemene voorwaarden.

Kleur

CMYK Al het full color (4/0 – 4/4) drukwerk bij Darti wordt opgebouwd uit vier basiskleuren. Dit wordt aangeduid met de afkorting CMYK (Cyaan, Magenta, Yellow, Key). Met deze vier basiskleuren worden een groot aantal kleuren gemaakt. Dit wordt vooral gebruikt bij drukinkten. C staat voor Cyaan, een combinatie van blauw en groen licht; M staat voor Magenta, een combinatie van rood en blauw licht; Y staat voor Yellow (geel), een combinatie van rood en groen licht; K staat voor Key, zwart. (geen ‘B’ voor Black verwarring kunnen geven met ‘Blue’). LET OP: de maximale kleurdekking bij full color drukwerk is ongeveer 300%. Wanneer je bijvoorbeeld zwart in full color opmaakt, let dan op dat zwart ook echt 100% zwart is en geen 100% cyaan, 100% magenta, 100% yellow en 100% black. Een mix van 400% (dus hoger dan 300%) kan vlekken in jouw drukwerk veroorzaken. Wij raden je aan niet meer dan 250% kleurdekking te geven bij CMYK. Wanneer er een “doorschijnende” kleur wordt toegepast, ofwel een bepaald percentage van de kleur, is het van belang te weten dat +/- 10% de minimale doorschijnendheidfactor (opacity) is om garant te kunnen staan voor de drukkwaliteit. RGB Het RGB-kleursysteem is een kleurcodering, een manier om een kleur uit te drukken met behulp van een combinatie van de drie primaire kleuren Rood-Groen-Blauw. Een computerscherm is opgebouwd uit RGB en deze kleuren zorgen ervoor dat afbeeldingen kunnen weergegeven worden op jouw scherm. RGB kleuren zijn een stuk feller dan CMYK-kleuren. Als je een bestand aanlevert in RGB dan worden ze door ons omgezet naar CMYK. RGB bestanden zijn voor ons niet correct en hou er rekening mee dat jouw ontwerp er opeens heel anders kan uitzien. PMS Pantone Matching System PMS kleuren, ook wel aangeduid als Pantone kleuren, zijn bepaalde kleurcoderingen. Gebaseerd op acht kleuren. (geel, warm rood, robijnrood, rhodaminerood, paars, diepblauw, cyaan, groen) alsmede zwart en transparant wit. Hieruit zijn meer dan 1000 mengingen gemaakt met vaststaande nummers. Een PMS-waarde levert overal ter wereld dezelfde kleur op. Deze kleuren kunnen in grafische programma’s als Adobe Indesign en Adobe Illustrator gekozen worden. Let op: PMS kleuren moeten bij full color drukwerk worden omgezet naar CMYK!

Kom je er niet uit, neem contact met ons op, we helpen graag, info@dartli.nl of 020-6158351